Huis-, tuin- en keukenwetenschap
Ontdek dat je eigen keuken een laboratorium is!
Over deze les
Wie aan chemische reacties denkt, denkt vaak aan explosies, mondkapjes, veiligheidsbrillen en giftige stoffen. Maar het kan veel eenvoudiger. Elke dag zijn de leerlingen getuige van misschien wel tientallen chemische reacties zonder dat ze het in de gaten hebben. Een fiets die een beetje aan het roesten is, een vader die een eitje bakt, een zusje die cupcakes maakt; dit zijn allemaal chemische processen. De leerlingen leren aan de hand van onderzoekjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal dat chemische reacties en natuurkundige processen zich vaak voor hun neus afspelen. Zo doen ze een zetmeelproef, maken ze kennis met het verschijnsel ‘oppervlaktespanning’ en experimenteren ze met de dichtheid van verschillende vloeistoffen uit het keukenkastje.
Leerdoelen:
- Bij een chemische reactie worden nieuwe stoffen gemaakt.
- Koolzuurgas kan kleine deeltjes optillen.
- Verschillende (vloei)stoffen hebben verschillende dichtheden.
- Niet alle vloeistoffen kun je met elkaar mengen.
- Watermoleculen houden elkaar stevig vast
Onderwijsdoel(en):
- GO! W&T 1.1: De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
- GO! W&T 1.14: De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen.
- GO! W&T 1.3: De leerlingen kunnen in een beperkte verzameling van organismen en gangbare materialen gelijkenissen en verschillen ontdekken en op basis van minstens één criterium een eigen ordening aanbrengen en verantwoorden.