Statische elektriciteit
Elektriciteit zonder stekker en stopcontact
Over deze les
Vrijwel iedereen heeft wel eens een schok gekregen zonder dat er een elektrisch apparaat of stopcontact in de buurt was. Bijvoorbeeld van de trampoline of glijbaan. Leerlingen experimenten tijdens deze les met statische elektriciteit die ontstaat door wrijving. Hiervoor maken ze gebruik van huis-tuin-en-keukenmateriaal, maar ook met een heuse Van De Graaff generator. Wiens kapsel kunnen we kunnen veranderen in dat van Albert Einstein door middel van statische lading? Wat zijn geleiders, isolatoren en stroomkringen? De leerlingen ontdekken dat elektriciteit een stroom van elektronen is die er voor zorgt dat alle apparaten die wij dagelijks gebruiken hun werk kunnen doen.
Leerdoelen:
- Met een ballon en met een Van de Graaffgenerator kun je statische elektriciteit maken.
- Elektriciteit kan een positieve lading hebben of een negatieve lading.
- Deeltjes met dezelfde lading duwen elkaar weg. Deeltjes met een tegengestelde lading trekken elkaar aan.
- Door een geleider kunnen elektronen zich goed verplaatsen. Door een isolator kunnen elektronen zich slecht verplaatsen.
- Ons lichaam en metalen zijn goede geleiders. Papier en kunststoffen zijn goede isolators.
- Elektrische apparaten werken in een stroomkring.
Onderwijsdoel(en):
- GO! W&T 1.16: De leerlingen kunnen met enkele voorbeelden aantonen dat energie nodig is voor het functioneren van levende en niet-levende systemen en kunnen daarvan de energiebronnen benoemen.
- GO! W&T 2.12: De leerlingen kunnen keuzen maken bij het gebruiken of realiseren van een technisch systeem, rekening houdend met de behoefte, met de vereisten en met de beschikbare hulpmiddelen.
- GO! W&T 2.16: De leerlingen zijn bereid hygiënisch, nauwkeurig, veilig en zorgzaam te werken.