Wervelend weer
Hoe ontstaan verschillende soorten weer?
Over deze les
In ons frietlandje is het weer vaak het gesprek van de dag. Het is te warm, te koud, te nat, kortom zelden goed. Maar hoe ontstaan die verschillende weertypen? Het weer is mede afhankelijk van het seizoen. Onze seizoenen wisselen omdat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon. De lucht heeft grote invloed op het weer. Tijdens deze workshop ontdekken de leerlingen hoe dat zit. Ze maken zelf een regenwolk en ervaren ze hoe luchtdruk werkt. Pas op, want misschien slaat zelfs de bliksem in in het lokaal!
Leerdoelen:
- Lucht is overal om ons heen. Veranderingen in de lucht zijn van invloed op het weer.
- Meteorologen bestuderen het weer om ons er van tevoren over te kunnen waarschuwen.
- Teveel uv-licht veroorzaakt zonnebrand.
Onderwijsdoel(en):
- GO! W&T 2.6: De leerlingen kunnen illustreren hoe technische systemen onder meer gebaseerd zijn op kennis over eigenschappen van materialen of over natuurlijke verschijnselen.
- GO! W&T 1.13: De leerlingen kunnen tonen hoe de aarde om de eigen as draait, welk gevolg dit heeft voor het dag- en nachtritme in de eigen omgeving en hoe de aarde, de zon en de maan ten opzichte van elkaar bewegen.
- GO! W&T 1.11: De leerlingen kunnen de weerselementen op een bepaald moment en over een beperkte periode, meten, vergelijken en die weersituatie beschrijven.